تغذيه و رژيم درماني

مسئول واحد : رضا نعيمي پور

شماره مستقیم : ۷۵۹۲۶ داخلي ۲۳۸

موقعیت : ساختمان اداري طبقه همكف

ساعت حضور در بیمارستان: 

 شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۷:۳۰ لغایت ۱۵:۳۰ 

 

خدمات تغذیه و رژیم درمانی :

واحد تغذیه بالینی و رژیم درمانی ، کیترینگ و سلف سرویس بیمارستان تحت نظارت مستقیم این واحد اداره می گردد. 

اقدامات درحال اجرا در واحد تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان  به شرح زیر است: 

 مشاوره رژیم درمانی بیماران بستری پس از ارجاع پزشک 

حضور در کلینیک تغذیه ، ارزیابی تن سنجی و ارائه رژیم های غذایی به مراجعین 

فعالیت کلینیک مشاوره تغذیه و رژیم درمانی در زمینه های مختلف زیر:

پایش و ارزیابی تغذیه ای کلیه بیماران بستری در بیمارستان و انجام اقدامات متقضی در صورت نیاز 

 تنظیم برنامه غذایی مناسب و منطبق با استانداردهای اصول تغذیه بر پایه نوع رژیم بیماران 

تنظیم فرمول تغذیه روده ای و تهیه گاواژ های بیمارستانی با توجه به نیازهای متابولیک بیماران 

آموزش مبانی اولیه تغذیه به بیماران منطبق با رژیم غذایی ایشان 

تنظیم منو غذایی به تفکیک رژیم های غذایی 

تنظیم بروشور، پمفلت و کتابچه آموزشی 

برگزاری جلسات مدون با مدیر گروه های بالینی بیمارستان در راستای همکاری و هماهنگی هرچه بیشتر تیم درمان 

برگزاری کلاس های آموزشی در رابطه با رژیم های غذایی بیمارستانی با پرسنل واحد تغذیه و واحد پرستاری 

   ارائه منوی غذایی متنوع برای پرسنل با درنظرگیری ارتقا کیفیت غذای سرو شده و پیشگیری از اسراف 

تنظیم پرسشنامه سنجش رضایتمندی بیماران و پرسنل از کیفیت و نحوه سرو غذا 

بررسی و ارائه راهکارهای مناسب و منطقی در جهت اراتقاء سطح کیفی سرویس دهی واحد تغذیه به بیماران و پرسنل 

تنظیم استانداردهای مناسب جهت انتخاب پیمانکاران مرتبط با واحد تغذیه 

برگزاری دوره های آموزشی مدون به پرسنل درخصوص نحوه طبخ و سرو رژیم های غذایی و رعایت اصول بهداشت فردی و بهداشت محیط 

نظارت مستقیم بر نحوه سرو غذای بیماران و انطباق آن با نوع رژیم های غذایی 

نظارت مستقیم بر نحوه سرو غذای پرسنل و انطباق آن با اصول و استانداردهای بهداشتی،گرماژ تایید شده و کیفیت غذا 

ثبت آمار غذای بیمار و پرسنل وتطابق آن با غذای تحویل گرفته شده از آشپزخانه در راستایی نظارت هرچه بیشتر بر کمیت غذا و جلوگیری از اسراف جهت کاهش هزینه ها 

نظرسنجی روزانه از بیماران و بررسی انتقادات و پیشنهادات ایشان 


دانلود فايل هاي آموزشي تغذيه و رژيم درماني:

پمفلت ديابت۱

پمفلت ديابت۲

پمفلت فشار خون

تغذيه و شيوه ي زندگي سالم

 

اصول

تغذيه سالم به معناي دريافت درشت مغذي(پروتئين،كربوهيدرات،چربي)و ويتامين ها ، مواد معدني و ساير مواد مغذي به ميزان كافي و محدود كردن غذاها و نوشيدني هاي نا سالم است. همچنين در تغذيه سالم دريافت كالري براي بدن به ميزان مناسب (نه زياد نه كم)موضوعيت دارد.

براي داشتن شيوه ي زندگي و تغذيه سالم بايد مقادير كافي از مواد غذايي زير را مصرف نمود:

. سبزيجات ، ميوه ها،دانه هاي مغذي،محصولات لبني بدون چربي يا كم چرب

. غذاهاي دريايي،گوشت بدون چربي و مرغ ، استفاده از گوشت بوقلمون، تخم مرغ،دانه ها،نخودفرنگي،لوبيا،مغزهاي مغذي

. حداقل ۳۰ دقيقه ورزش در حد متوسط (طوري كه تندتر از معمول نفس بكشيد،كمي تعريق داشته باشين،احساس كشش در عضلات،بالا رفتن ضربان قلب)  در روز

و محدود كردن موارد زير :

سديم (نمك)

. شكر افزوده- مانند شكر معمولي،شكرقهوه ايي،شربت ذرت،شربت ذرت داراي فروكتوز بالا و عسل

. چربي اشباع كه از فراورده هاي غذايي مانند پنير،گوشت چرب،شير خام،كره به دست مي ايدو روغن پالم و نارگيل و مواد غذايي فراوري شده مانند سوسيس و كالباس و …

. چربي ترانس كه ممكن است در كره مارگارين ،پودر خامه و برخي از دسر ها وجود داشته باشند.

. غلات بدون سبوس  كه در غذاهايي مانند كوكي ها، نان سفيد و برخي غذاهاي ميان وعده وجود دارد

برنامه غذايي شخصي روزانه خود را براي كمك به دريافت مواد غذايي سالم تنظيم كنيد.

استفاده از يك رژيم غذايي و سبك زندگي سالم

انتخاب هوشمندانه غذا ميتواند به كنترل وزن بدن و كاهش خطر ابتلا به بيماري هاي مزمن كمك كند.

با داشتن يك رژيم غذايي و سبك زندگي سالم و دريافت مواد غذايي سالم و محدود كردن مواد غذايي نا سالم ميتوان خطر ابتلا به موارد زير را كاهش داد:

. بيماري قلبي

. ديابت نوع ۲

. فشار خون بالا

. انواع سرطان

. استئوپروز(پوكي استخوان)

توجه داشته باشيد كه:

ايجاد تغييرات كوچك در زمان و اداب غذا خوردن در دراز مدت ميتواند  تاثير زيادي بر روي سلامتي داشته باشد.

تكنيك يادداشت غذايي و كالري نويسي

براي شروع ميتوان از تكنيك يادداشت وعده هاي غذايي و كالري نويسي اسفاده كرد

در اين تكنيك بايد به موارد زير توجه كنيد:

۱-زمان غذا خوردن

۲-نوع غذا و مقدار خورده شده

۳-مكان غذا خوردن و افرادي كه در كنار شما هستند

۴-احساس شما هنگام غذا خوردن

۵-همراه داشتن يك مشاور تغذيه

۶-براي خريد مواد غذايي كورد نياز حتما:

۷-تهيه ليست خريد قبل از خريد رفتن

۸-تهيه مواد غذايي كه كه فقط در ليست وجود دارد

۹-هنگام احساس گرسنگي خريد نرويد

۱۰-قبل از رفتن به فروشگاه چيزي بخوريد

و رعايت نكات زير الزامي است:

۱-مواد غذايي داراي سديم پايين را خريداري كنيد

۲-سبزي ها و ميوه هاي متنوع با رنگ هاي مختلف خريداري كنيد

۳-از ميان محصولات لبني ، انواع بدون چربي يا كم چرب را انتخاب نماييد

۴-مواد غذايي سبوس دار را انتخاب كنيد مثل نان سبوس دار و ماكاراني با ارد سمولينا و…

۵-حتما قطعات بدون چربي يا كم چرب گوشت قرمز و سفيد را خيداري كنيد

يادگيري جدول حقايق غذايي

فهميدن جدول حقايق غذايي روي بسته بندي مواد غذايي ميتواند به انتخاب مواد غذايي سالم تر كمك كند

در ابتدا به ميزان واحد هاي غذايي و تعداد واحد هاي غذايي در هر بسته توجه كنيد

سپس ستون ميزان ارزش غذايي روزانه رو مطالعه كنيد تا ماده ي غذايي غني تر را انتخاب كنيد

هميشه به دنبال غذاهايي با مشخصات:

سديم و چربي اشباع كمتر( ۵% نياز روزانه يا كمتر)

بالاتر( ۲۰% نياز روزانه و بيشتر)       ،فيبر،كلسيم و پتاسيم Dويتامين

براي مثال :

براي اينكه مطمئن شويد شكر جزو محتويات ماده غذايي خريداري شده نيست به نام هاي زير توجه كنيد

شكر،شربت ذرت،شربت ذرت غني از فروكتوز، كنستانتره ابميوه،مالتوز،دكستروز،عسل، دكستروز و شيره افرا.

با رعايت اين نكات فرد به سمت شيوه زندگي و تغذيه سالم پيش مي رود  و باعث مي شود بقيه افراد خانواده هم ترغيب به انجام اين نكات شود و در اخر منجر به جامعه ي سالم تر مي شود.